Monday, October 20, 2008

Masak Lemak Cili Api Rebung Dengan Ikan Kembung

For the FIRST time in my life, I cooked masak lemak cili api rebung dengan ikan kembung after almost 12 years I got married.

Sebelum ni mana pernah terfikir nak masak lauk ni sebab nak kena perah santan lagi, tak pandai nak basuh rebung nak hilangkan bau dia, tak pandai buat masak lemak la dan macam-macam alasan lagi yang boleh dicipta. Lagipun apa susah kan...kedai banyak boleh beli kat kedai je. Takpun bila balik kampung PD or Rembau, cakap ngan mak teringin nak makan lauk ni, lauk tu, pastu mak tak sampai ati dengar mesti dia masakkan. Dah berada di perantauan ni haa...baru tau tinggi rendahnya langit ni. Teragak nak makan, semua kena buat sendiri...padan muka aku! No reason, reason anymore...har har har

Furthermore, hubby was around for the whole last week, so masak sedap-sedap la especially hubbys's fave. If hubby goes outstation, tinggal ngan anak-anak I masak simple-simple je.

Kat sini, ada jual rebung dalam tin. In Malaysia I never bothered to find out whether this canned rebung is available or not. Maklum la tak penah masak rebung...Kat Malaysia, selalu jumpa kat pasar jual dalam plastik dan baunya pun lebih kuat dari yang dalam tin tu. Rebung dalm tin tu sebuku besar so, kenalah hiris nipis-nipis sendiri. I guna santan kelapa perah tau! Santan peket ke, santan tin ke, santan ready made ke tak main aah (cheh eksyen...). So, inilah hasilnya. Alhamdulillah hubby suka. Dia bagi 9/10! Ni kalau mak mertuo esey raso ni agak-agak la bule tak dapek 9/10 ni aah...ha ha ha. Memang lah tak boleh challenge yang mak mahupun mak mertuo masak tapi kalau hidangkan lauk masak lemak rebung ni untuk mak mertuo makan kira tak lah malu...hi hi hi

Besides that, I also made BBQed seafood and chicken wings for dinner last night. But I didn't use BBQ pit, just grilled it in the oven. Resepinya...belajar dari Ibu Febrianti. Tu lah hasil kitorang berpiknik Jumaat lepas, dapat belajar resepi baru. Best, memang best resepi BBQ Ibu Febrianti ni. Yang lagi best, salin resepi through YM session...he he. Wanita zaman moden kann...

Bawang merah, bawang putih, jintan manis, jintan putih, serai sikit (yang serai ni I gabungkan idea dari Jeda, tq), cili mesin sikit, garam dan bubuh kicap manis banyak-banyak.

Jintan manis dan jintan putih ni lagi satu...Honestly speaking, I tak penah masak guna jintan-jintan ni sebelum ni. That explains why until now I'm still condused which one is which...cumin and fennel...jintan manis dan jintan putih...Tak kisah la tu tapi orang kata kalau masak guna jintan kena bubuh dua-dua sekali. Oh ya ke? How come I never knew before...? hi hi hi

Lepas tu, perap for at least 2 hours. I mixed all the chicken wings, squids and prawns together in one bowl and marinated them with the blended herbs and onion. Then, I grilled them all in the oven. Tarraaa....

Memang sedap banget resepi Ibu Febrianti ni! So yummilicious that you should try...Thank you so much my friend. The chicken wings were so juicy, the squids and prawns were so tender, all deliciously well-marinated...and the aroma could kill. Hubby gave me the thumbs up for the BBQed seafood and chicken wings as well...another 9/10! he he he...

So, this is our menu for last night's dinner. Tambah satu lagi lauk...kari sardin. Yang ni anak-anak suka. Alhamdulillah kenyang banget...

11 comments:

Wiz said...

Waaaaaa, masak rebung dah. To me itulah masakan ultimate seorang wanita ha ha ha. Tapi alhamdulillah Azam tak suker sgt mkn2 tradisional ni ziela. Phew! Walaupun org Melaka, tapi dia kira pelik skit la coz lauk lemak and masak asam dia tak suker. I plak yang suker. Kudos!

QiStinA's said...

amboi sedapnye lauk pauk die... so bile lagi nak jamu kami ngan lauk lemak cili api nie..ha..ha... just kidding...

rumahriri said...

ckckckck ... terer betul kawan u ibu febrianti tu ye ..... ckckckckckck .....

domestic engineer said...

"To me itulah masakan ultimate seorang wanita...". You jangan la Wiz...meremang bulu roma I mendengarnya ha ha ha...naughty la you. Malu lah kalau mak mertua I dengar he he

Untunglah you Wiz tak yah susah2 nak masak tradisional ni. Takpa balik Msia nanti, datang umah I kita makan-makan lauk masak lemak n masak asam, orait.

domestic engineer said...

Moi, eh boleh bisa diatur. Tapi I takut bila nak ajak kawan datang makan tetiba lauk lemak cili api tu tak menjadi pulak jadi 2/10 je...Maklum la kan baru terkial-kial nak belajar he he.

Riri, tu la kawan I Ibu Febrianti tu memang terer. Pendekata, kalau Mahadi rasa masakan air tangan dia, sure Mahadi terpikat! hi hi

Wiz said...

Orait Ziela, you balik M'sia, I tak kira, I nak gi rmh you makan msk lemak ni. I tunggu kat airport nanti kang. Don't worry, desserts on me k. Naza, tak nak join ke? Naza bwk cucur jagung and jeda bwk rendang Tok, yay yay best!

domestic engineer said...

Nak tunggu kat airport...?? Alamak Wiz menakutkan la pulak...kih kih kih. Takpa, takpa Bangi and Sg Long tak jauh tu. Tapi desserts tu yg biasa2 punya tak nak eh, nak yg cupcakes cantik2 mcm dlm blog tu...he he

p/s - Naza tengah goreng cucur jagung kot? Tak masuk-masuk lagi dia hari ni.

DaNaSh said...

ni tengah goreng budak2 yang exam MUET speaking ni...sakit kepala..gula, cabai, ikan kering, bawang ...semua kurang. x sedap betul..how am I going to survive these 6 days????

domestic engineer said...

Oh sakit kepala rupanya my friend ni. How are you going to survive for the next 6 days ya...ermmm kalau pening kepala nak goreng, apa kata you BBQ je bebudak tu! Tambah kicap kipas udang lebih-lebih sikit...he he he

Imeirda said...

Wah, Ziela... bercanda kat Escala Al Attar lak ye! SEdap lauk-lauk tu... FYI, I pun tak pernah masak rebung ni seumur hidup!!!

domestic engineer said...

Laa pakar rendang tok pun tak pernah masak rebung ke?? (Ni yg I rasa mcm terer sikit ni...ha ha ha)Boleh jer yukk...bercanda kat tepi swimming pool kat atas tu lak sambil BBQ style Ibu Febrianti. Dah sejuk sikit ni.