Wednesday, August 20, 2008

19.8.08 (Tue) - Let Them Play And Eat

As usual when hubby's not around, the domestic engineer just entertains the kids at home...let them play what they want and eat what they like...

Ain and Apit main apa tuh? All the soft toys brought from Malaysia except for the yellow cheerful Modhesh (Dubai summer sale mascot).

It's scorching hot outside so, Apit just cycles in the house.
Haa...jangan langgar Ibu! Ibu nak ambil gambar masuk blog ni. Atuk2, Nenek, Wan nak tengok.
Penat main beskal, tido la apa lagi. Looking at a sleeping child...the peacefulness can make us melt.

"Ibu, lapar la. Along rasa macam nak makan pancake". "Aisey resepi pancake Ibu tinggal kat rumah Bangi la". I remember it was my Angah who first gave me that recipe. So, I sms to her in Malacca for the recipe. A few minutes later, Along's cousin, Hanis, emailed to her the recipe. What we did was that Along read out the recipe to me and I prepared the ingredients there and then. Luckily, we had all the ingredients in the kitchen: fresh milk, eggs, baking powder, flour and sugar.







Right away, I prepared the batter.











My pancake in the pan.











Aiseyy terhangit sikit...nampak macam lempeng pisang la pulak. Yang mula-mula ni jer. Lepas tuh semua ok. Yang penting simple and sedap. Apit siap cakap "syedap la...syedap la...". Along and Ain love it very much and they even asked Ibu to make some more tomorrow.



11 comments:

Husnnine Rumiette said...

Slamat Nyambut Posa di rantau orang!!

domestic engineer said...

Tq husnnine rumiette (tergeliat lidah I nak menyebut ha ha ha). Another 9 more days to go. Long time no 'see'. Not going anywhere this school hols? Ke Bali sudah, ke Vietnam sudah, ke Dubai la pulak ya...Ok raya kedua I tunggu eh.

danash said...

tengok pancake hangit pun sedap tengah-tengah puasa ni...boleh la pass resepi.

domestic engineer said...

He he he...tengah puasa memang nampak apa pun sedap. Nanti I masuk blog you bagi resepi. Cepat, mudah dalam masa 15 minit dah boleh makan.

Kay Husna Kadir said...

Ke Dubai? Hmmm bisa di atur. Tunggu nex year nye honeymoon lak! I kena tukar title blog atas nasihat Doll! He he he. Tajuk tak kena dgn content! Kalau essay tu dah lama tak pass le.

Kay Husna Kadir said...

BTW Makcik Eza tu datang melawat hubby nye sedara mara kat Dungung nung!!Terlanjur ke kafe Mynn. What a coincidence I lak masa tu ada kat Umah Mynn. We all tba Ganu Ahad 17/08 and balik ke BBB on Tuesday 190808.

domestic engineer said...

Wah best la dapat cuti ke Ganu. Mynn pun makin vogue gitu.

Tu la cikgi ni asyik suruh student tulis essay jer. Skali sendiri buat,hah tajuk ngan content pun boleh lari...ha ha ha. Tulis blog ni pun sebab nak asah karat-karat tu lah.

Kakak Tiri said...

Kalau pancake ni, I dengan my lil sis namakan Pancake Matilda. Dulu breakfast, sikit-sikit Pancake Matilda... Matilda -Roahd Dahl.

Aaa... rindu bikin pancake sama itu budak. Sekarang sudah dara siap pandai pegi rebonding ramut. Lahai... kakak dia pun habis spent kat salon pun setakat patploh hinggit. Nih, baru skolah menengah sudah kemain lagi bergaya emoticon.

mother of two said...

kakak..

hangit pun sedap...

domestic engineer said...

Mem : Yet to find a suitable name for this slightly burnt pancake...

Shiela : Datangla Al Attar Escala, bole I hidang pancake hangit ni. Memang sodaap sungguhpun hangit...

huraz said...

Ziela, u memang betul. Blog ni tolong asah writing i yg berkarat ni.