Thursday, December 25, 2008

Roti Canai vs Roti Paratha

Sapa kata takda roti canai kat Dubai ni? Ada walaupun tak serupa. Doll, oooh you tempek gambar roti canai kat blog you nak kasi I jeles ya. Mentang-mentanglah sini susah nak dapat roti canai. Haa tengoklah roti canai Dubai ni...


Selepas 6 bulan tak dapat menikmati keenakan roti canai, last Friday dapat gak melepaskan rindu dendam. It isn't as delicious as Malaysian roti canai tapi boleh la, can do la. Tengok tu Apit siap buat 'peace' lagi, Along dan Ain pula menikmati roti canai sampai tak menoleh kiri kanan lagi dah...hmmm...


But people here call it 'paratha'. We had this 'paratha' at High Star Restaurant (a South Indian restaurant) which is just a walking distance from our apartment building. Kuah dal dia sedap walaupun chicken curry dia tak boleh lawan kari mamak kat Malaysia.

All this while, if we feel like eating roti canai we just bought this ready made 'paratha' from Carrefour. This one is made in Singapore but if we find 'paratha' Kawanku brand, we'd surely buy that one because it is made in Malaysia. Boleh la buat melepaskan rindu kat roti canai. Kalau cicah dengan kari sardin...fuhhh...sehingga menjilat jari!


This is what I found at Wikipedia :
Roti canai (pronounced "chanai," not "kanai") is a type of flatbread found in Malaysia, often sold in Mamak stalls. It is known as roti prata in Singapore, and is a close descendant of Kerala porotta.


p/s : Yang, if you can't afford to take me out for a candle-lite dinner or to expensive restaurants on our anniversary that's coming soon, it's ok. You bawa I ke High Star mamak restaurant ni makan roti canai pun dah ok. I don't mind as long as we can spend time together alone...or with the kids, I'd be happy. (Tapi hadiah handbag jenama XYZ tu I tetap nak gak. I tak kira). Peace. :-)

8 comments:

drNO said...

byk2 makanan, roti canai gak yg dirindui...hehhhhe
n to ur yang...i nak gak handbag satu...x dpt jenama XYZ, jenama ABC pun boleh...hehehheheh

Wiz said...

Of course Ziela, makan and candle lite dinner you could do away with, but that branded bag, NOOOOOOOOOO! he he he

Happy Anniversary to both of you alright.

mother of two said...

kak ziela,
dah dpt jenama xyz...jgn luper mintak jenama abc plak... auwww romantik gitu..hehehheh

DaNaSh said...

handbag??? hmmmm..make sure it's the most expensive.

Hilmy Zean said...

Amboi....semua pakat "cucuk" nampak??....

domestic engineer said...

drNO: U nak gak handbag satu? I punya handbag jenama XYZ tu pun belum tentu dapat lagi hi hi hi.

Wiz: Yes yes yessss Wiz...gimme five!! he he. Thanks for the wishes.

domestic engineer said...

Sheila: Adoi laa...nak dapat jenama XYZ pun belum pasti, cemana nak minta jenama ABC pula hik hik. Haa tu la candle lite kat kedai mamak pun romantik gak kan kan...

Naza: The most expensive he he...jenama XYZ je jadi laa..

domestic engineer said...

Alaaa relax la Yang...kengkawan I bukan men"cucuk", diorang bagi sokongan moral jer (hahahahahaha..)